Bu siteyi oluştururken temelde kendi gözlemlerimden ve deneyimlerimden yola çıkarak yazılar yazacağım bir platform olmasını çok istemiştim. Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi bir diğer amacım da alanında başarılı olmuş insanlarla minik sohbetler gerçekleştirip bunları size aktarmaktı. İtiraf etmek gerekirse o arada başka bir planım daha vardı ama hukuki prosedürlere takıldığı için gerçekleştiremedim.
Sitemde tamamen kendi kalemimden oluşan ilk yazımı emanet ediyorum size. Keyifle okuyun!
Kişisel gelişim kitaplarını okuyanlar iyi bilirler ki mutlaka bir yerlerde şu cümle vardır;
"Hayatı keşfedin." Bu cümle genellikle kitabın sol sayfasında yer alır ve altında mutlaka öneri maddeleri bulunur.
Yeni bir dil öğrenin.
Hayır diyebilmeyi kendinize ilke edinin.
Yeni yerler keşfedin.
Kitap okuyun.
Dünya mutfaklarını deneyin.
.
.
.
Bu liste kitabın yazarına göre daha uzun ya da daha kısa olabilir. Aslında sıralanan maddeler tek bir cümleye eşittir ama bu eşitlik çok fazla #kişisel #gelişim kitabında yer almaz. Tüm bu maddeleri geçerli kılacak ve tümünü tek başına ifade edecek eşit cümle "kendinizi tanıyın" cümlesidir.
Siz neyi denerseniz deneyin kendinizi tanımadıktan sonra denediklerinizin hiçbir önemi yoktur. Hep bir yarım kalmışlık hissedersiniz. Bunu en kısa yoldan şöyle anlatabilirim. Bir kişisel gelişim kitabını bitirdiğinizde birçok karar almaya başlarsınız. Aldığınız kararların ilkini uygulamaya çalıştığınız süre yaklaşık olarak yarım gündür. Bu arada sıradaki diğer kararları çoktan unutmuşsunuzdur bile.
Gelelim asıl konuya. Aynı maddelere bir de şu açıdan bakalım.
Yeni bir dil öğrenin- Gerçekten Fransızca öğrenmek için ses fonetiğiniz yeterli mi?
Hayır diyebilmeyi ilke edinin- Birine "hayır" diyebilmek için önce kendinizin ne istediğini bilmeniz gerekmez mi?
Yeni yerler keşfedin- Sakin bir tatilden hoşlandığınızı anlamanız için Çin'e gitmeniz mi gerekiyor gerçekten?
Kitap okuyun- Belki siz kitap dinlemeyi seviyorsunuzdur.
Dünya mutfaklarını deneyin- Son yiyeceğiniz yemeğin Japon mutfağına ait Fugu balığı olmasını isterseniz o başka tabi. ( Doğru pişirilmediği taktirde affı olmayan bir balıktır.)
Yani örneklerle de açıkladığım üzere siz kendinizi tanımadığınız sürece ağırlıklı olarak başkalarının önerileriyle hareket eden bir birey olmaya devam edersiniz. Asla yalnız zaman geçirmek istemezsiniz. Çok sıkılırsınız. Oysa kendini tanıyan kişi kendini neyin mutlu edeceğini çok iyi bilir ve her zaman yapacak çok şeyi vardır. Sosyalleşmek için arkadaşlarının uygun olduğu zamanları beklemez, kendi uygun olduğu vakit arkadaşlarıyla zaman geçirir. Giyim tarzı oluşmuştur, yeteneklerinin farkındadır, eğlenmeyi ve eğlendirmeyi sever. Daha birçok örnek vermek mümkündür.
Peki kendinizi nasıl tanıyabilirsiniz?
Hemen kısa yoldan sizi kendinizle tanıştırayım. Bir durum içerisinde aldığınız kararı, verdiğiniz tepkiyi, gösterdiğiniz ilgiyi iyi analiz edin. Günün sonunda hala o anı hatırlıyor ve içiniz rahat etmiyorsa nasıl yapsaydınız daha rahat olurdunuz onu düşünün. Tüm bunların sonucunda varacağınız sonuç size giden en kestirme yoldur.