Bu yazımda yiyecek, içecek sektörü içerisinde çok kullanılan, hatta artık bir meslek haline gelmiş bir terimden bahsetmek istiyorum. Fransız kökenli "Gurme" kelimesinden. Gurme kelimesi "lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi" anlamına gelmektedir. Her ne kadar bu terim yiyecek, içecek sektörü ile tanımlansa ya da tanınsada bence bir çok farklı olgu için kullanılabilir bir durumdadır. Gurme kelimesi eyleminde ve eğiliminde farklılık arayan kişilere alternatif sunan tüm değerler için geçerli olabilir. Mesela; sürekli kitap okuyan bir kişi her zaman okuduğu kitap türünün dışında başka bir tür arayışındaysa ve arayışı sonucunda zevk aldığı türde kitaplar okuyorsa bu o kişinin okuma konusunda gurme olduğunun göstergesidir. Aynı şekilde müzik zevki oluşmuş kişilerde de benzer durum geçerlidir. Ve tabi iyilikte de.
İnsanların belki de en çok uzmanlaşması ya da günümüz için farklı arayışlara girmesi gereken konu "iyilik" olmalıdır. En az diğer tüm kavramlar kadar iyilik kavramı da gurme sıfatını hak eden bir kavramdır. Belki de artık daha fazla.
Tahammülün artık kalmadığı, iyi hissettirmek adına yapılanların sorgulandığı ama verilen zararların adının anılmadığı, tüm etik kavramların iç içe geçtiği bir dönemde, standart iyilik işlevini yitirmişken iyilikte farklılaşma, ara renklerden ana renklere geçmek gibi bir çok şeyi netleştirebilir.
Her şeyin en iyisini arayan insanların bu konuya duyarsız kalması ya da sadece belirli bir kısımda yer alması dengeyi bozmak adına yeterli bir sebep olabilir. Bir zamanlar herkesin dilinde olan "ying yang" kelimesini şimdi daha fazla anlıyorum. Hani "her kötünün içinde bir iyi, her iyinin içinde bir kötü vardır" diye sağa sola yazdığımız cümleleri...
İyilikte gurme olmak için neler yapılabilir?
Standart iyilik sevmeyenler için özel tarif;
İyilik sadece maddi olarak yapılan iyilik değildir. Bazen ilgi de yeterlidir.
Surat asmak çevrenizdekileri negatif anlamda etkileyebilir ve pozitiflik negatifliğe daha hızlı dönüşür oysa negatifliğin etkisi hemen pozitif olarak değişmez.
İnsanların birbiriyle anlaşmalarında sorun yoktur. Tıpkı anlaşamayan insa
nların sınırlı iletişimleri kadar doğaldır.
Yardım etmek ya da yardım almak çok insani bir durumdur. Lütüf değildir.
Verdiğim tarif tam ölçü içermektedir. Eğer tarifi tutturamıyorsanız lütfen karakterinize biraz insaf katın.